Ψυχολογία – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 1948, προσδιόρισε την Ψυχική Υγεία ως «μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας στην οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του ικανότητες, μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά άγχη της ζωής, να ζει και να εργάζεται παραγωγικά, με άνεση και είναι σε θέση να συνεισφέρει στη κοινότητα του».
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το 1994, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.
Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση. Με τον νέο κορονοϊό να συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο ο ΟΗΕ προειδοποιεί για αύξηση των ψυχικών διαταραχών.
Ο Δρ. Τζόναθαν Ρότζερς, νευροψυχίατρος στο UCL και μέλος ομάδας που εργάζεται πάνω στις νευρολογικές και ψυχικές επιπτώσεις του κορονoϊού, εξηγεί στον Guardian ότι η κοινωνική απομόνωση, το άγχος, η ανεργία, οι δυσκολίες στην εύρεση νέας θέσης εργασίας, η συνεχιζόμενη εξάντληση και οι οικονομικές δυσκολίες, ενδέχεται να συμβάλλουν στα προβλήματα ψυχικής υγείας στους επιζώντες του κοροναϊού, συνεχίζει. Το ίδιο ισχύει και για την εμπειρία της ασθένειας, αλλά και για την εμπειρία ενός περιβάλλοντος όπως αυτό στις ΜΕΘ.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε “Η πανδημία του COVID-19 χτυπάει τώρα οικογένειες και κοινότητες με επιπλέον άγχος. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι ηλικιωμένοι, οι νέοι, αυτοί που έχουν προϋπάρχοντα ψυχικά νοσήματα και αυτοί που πλήττονται από διαμάχες και κρίσεις. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και πρέπει να σταθούμε δίπλα τους”.
Επιμέλεια κειμένου
Μπανιάς Δρόσος Σωτήριος
City University Of Seattle Η.Π.Α