Επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου ως φυσική φαρμακευτική θεραπεία για την αμνησιακού τύπου ήπια νοητική διαταραχή.
Η αμνησιακού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer. Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες στη μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία. H Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη αναφέρει «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για τη νοητική εξασθένηση», ως προς της λεπτομέρειες της έρευνας Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη διατροφή της μίας ομάδας προστέθηκε ποσότητα 50ml παρθένο ελαιόλαδο (τρεις κουταλιές της σούπας) στη διατροφή τον ηλικιωμένων, στην δεύτερης ομάδας προστέθηκαν 50ml έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μέτριας περιεκτικότητας σε φαινόλες, ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μόνο μεσογειακή διατροφή χωρίς επιπλέον ποσότητα ελαιόλαδου.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών αγουρέλαιο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με την μεσογειακή διατροφή από μόνη της.
Επιμέλεια κειμένου:
Μπανιάς Δρόσος Σωτήριος
Ψυχολόγος